Az egyre nagyobb érdeklődéssel kísért Kastélymesék néven futó rendezvénysorozat novemberben indult. A legutóbbi beszélgetést január 12-én, péntek este rendezték meg a kápolnásnyéki Halász-kastélyban.

– Úgy látom, egyre nagyobb az igény a rendezvényre, egyre többen jönnek el hozzánk, és örömmel hallgatják a meghívott vendégeket – mondta lapunknak Rodics Eszter, a kastély igazgatója.

És valóban: a nézők ezúttal Margittai Gábor írót, újságírót hallgatták hol mosolyogva, hol eltöprengve, hol pedig könnyes szemmel a telt házas előadás során.

A résztvevők dokumentumfilmrészleteket láthattak a szórványkutatással is foglalkozó Külső Magyarok projektjéből, valamint az író legutóbbi könyvéből hallhattak részleteket. Ez adta a beszélgetés apropóját is.

A Tiltott kastély-ban többek között az erdélyi kastélyok és a hozzájuk kapcsolódó családok történetét, az épületek visszaszerzésének folyamatát írja le a szerző.

– Feleségemmel, Major Anitával közösen lényegében történelmi oknyomozást folytattunk, már ami a tényfeltárást illeti. Kifejezetten olyan történelmi kérdéseket vetettünk fel, melyek máig hatnak és a mai napig aktívan működnek – így például a jóvátétel, az erdélyi restitúció kérdése is – részletezi a könyv alapját Margittai Gábor.

– A rendezőelv a kastély, azaz lényegében minden témát, amely ebbe a tematikába illeszthető, ide sorolunk. Persze igyekszünk ezt szabadabban értelmezni: amelyik téma a Halász-kastélyhoz és kiállításaihoz kapcsolható, valamint a kastélyok történetéhez, hangulatához, az építészethez vagy a családtörténethez fűződik, azoknak az előadásoknak is helyt adunk itt – mondja az igazgató, hozzátéve: novemberben és decemberben a helyi kastélyról beszélgettek.

Legközelebb február 16-án, pénteken várja a látogatókat a kápolnásnyéki Halász-kastély (és a szervezők), amikor is Nádasdy Borbála grófnő látogat el a helyszínre. Ő kalandos életéről, legújabb könyvéről és a Nádasdy-kastélyról beszél majd.

 

forrás és fotó: feol.hu