2019.03.13. 18.00  

A HETEDIK TE MAGAD LÉGY!

Formabontó interaktív előadássorozatnak ad otthont a Halász-kastély. Molnár Andrea, aki sokoldalú trénerként immár 30 éve nyújt támogatást a különböző szakterületen dolgozóknak és nagyvállalati vezetőknek, rendhagyó utazásra hívja hallgatóságát „a művészet lelke, a lélek művészete” gondolat köré font, hét alkalmat átívelő előadássorozat keretében.  

További időpontok: április 3., április 17., május 8., május 22., június 5., június 19.,                

2019.03.20. 18.00  

BACH MINDENKINEK FESZTIVÁL A HALÁSZ-KASTÉLYBAN

A Halász-kastély is csatlakozik a Kárpát-medencei Bach Mindenkinek Fesztiválhoz: Kovács Zalán László tubaművész, a Bach Mindenkinek Fesztivál igazgatója és a székesfehérvári Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola fiatal tehetségei közös Bach koncertje színesíti a fesztivál kínálatát a Velencei-tó partján.

2019.03.22. 18.00  

KASTÉLYMESÉK – FINISSZÁZS

Különleges programsorozat a kápolnásnyéki Halász-kastélyban. Havonta egy este különleges vendégek különleges helyszínen mesélnek különleges életükről, hivatásukról, valamint emlékezetes épületekről, és az ezekhez kapcsolódó személyes történeteik segítségével hívják rendhagyó kalandozásra hallgatóságukat. A vendégekkel Rodics Eszter, a kastély igazgatója beszélget. Mesélőink: a 116 éves Szolnoki Művésztelep Jelenlét című tárlatának záróeseményén a művésztelep alkotói. A zenei aláfestést is a művészek biztosítják ezen az estén.

2019.03.29. 17.00  

KÖNYVVILÁG            

A kastély új sorozata könyvbemutatókkal jelentkezik. Az első alkalmon Nagyszeben mutatkozik be.
Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) története - Dr. Széman Péter, elnök
Az EMKE könyvkiadói tevékenysége - Bartha Katalin Ágnes és Kovács Géza kutató-szerkesztők
Bemutatkozik Nagyszeben - Serfőző Levente (EMKE) filmvetítéssel és könyvvel mutatja be Nagyszebent

2019.03.30. 17.00  

Kiállításmegnyitó   

KÉP-TÖRTÉNETEK a magyar grafika nagymestereitől

Betekintés a kortárs magyar grafika izgalmas és varázslatosan sokszínű világába.

Borsos Miklós szobrászművész vésője nyomán az európai zeneirodalom kiemelkedő alkotóinak arcvonásai elevenednek meg az éremportrékon, kortársa, Szalay Lajos annak a Genezis-kötetnek néhány lapjával szerepel a kiállításon, amelynek 1966-os New York-i kiadása után Pablo Picasso a mestert a 20. század legjelentősebb grafikusának nevezte. A kortárs magyar grafika megszületésének nyitánya volt Kondor Béla 1956-os Dózsa-sorozata, az ő törekvéseit folytató Rékassy Csaba illusztrációi Ovidius Átváltozások című munkájához az antik mítoszokból vett történeteket fogalmazza át korunk nyelvére. A magyar irodalom egyik legszebb verses meséje elevenedik meg Péreli Zsuzsa János vitéz-sorozatán keresztül, míg Szemethy Imre rézkarcai a török sereget feltartóztató maroknyi magyar hősnek állítanak dicső emléket. A párizsi emigrációban alkotó Csernus Tibor könyvillusztrációi pedig a legmodernebb figurális ábrázolás eszközeivel keltik életre a kalandregények, krimik és a klasszikus irodalom világát. Rajtuk kívül Kéri Imre, Takáts Márton, Prutkay Péter, Kesselyák Rita és Orosz István alkotásait csodálhatják meg a Halász-kastélyba látogatók egészen június 30-ig.