Mit látsz a valóságban és mit a kiállítóteremben?

Óvodások, kisiskolások
A legkisebbeket mozgásigényük, koncentrációs képességük, mágikus-mitikus gondolkodásuk figyelembevételével, élménypedagógiai eszközökkel vezetjük be a Ferenczyek világába. Játékkal és alkotással ismertetjük meg őket a természet szépségeivel és az ábrázolás lehetőségeivel. Hogyan mozog a szobor? Utánozd, mutasd be, találj ki még jobbat! Mit ábrázol a festmény: mese vagy valóság? Hogy kerül kép a szőnyegre? Hogy kerül a szőnyeg a falra?

 

Miért jó festeni a szabadban? – Ferenczy és a plein-air

8–13 évesek
E korcsoport számára minden foglalkozáson lehetőséget adunk az alkotómunkára, amelyben nagy szerepet kap a gyermekek élénk, határokat nem ismerő fantáziája. Megismerkedünk képzőművészeti alapfogalmakkal, amelyek a három területhez – festészet, szobrászat és gobelin művészethez kapcsolódnak. A parkban található fák, és a kiállításon látható plein air-festmények kapcsolatára is rávilágítunk. Majd „élesben” gyakorolhatják a plein -air festészet lényegét – kint a parkban festhetnek.


Miről mesél a kiállítóterem?

13–16 évesek
A kiskamaszok számára nagyon fontos a közösségi lét, amelyet a múzeumban is átélhetnek. A foglalkozásokon az órát vezető múzeumpedagógus közvetítőként, segítőként van jelen a művek és a diákok interakciójában. Fontos, hogy a művek inspirálta vitaszituációban minden vélemény, megoldás egymás mellett élő és működő értelmezéssé váljon. A közös gondolkodás és alkotás ad új értelmet a műalkotásoknak. A játékban egy-egy műalkotásról írnak rövid mesét vagy jelenetet, amelyet előadásuk alapján társaik azonosítanak. 

 


Portré, önarckép, selfie…?

16+

A nagyobbak számára vizuális elemekkel átszőtt interaktív tárlatvezetéseket tartunk. A műveket aktualizáljuk – a művészet és a világ nagy kérdéseiről beszélgetünk. Az aktualizálás azt is jelenti, hogy a fiatalok média-használati szokásait, felgyorsult igényeit is figyelembe vesszük. Nem szentségtörés, hanem fontos szándék, hogy az ő nyelvüket beszélve, számokra befogadható módon szerettessük meg velük a múzeum és a művészettörténet - jelen esetben - a Ferenczyek világát.

 

Információ:

A foglalkozásokra előzetes bejelentkezés szükséges. A foglalkozások ára 600 Ft/fő, a pedagógusoknak a részvétel ingyenes.

További részletekről szívesen egyeztetünk, adunk felvilágosítást az alábbi elérhetőségeken:

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Telefon: +36 21 292 0471