EN

Időszaki kiállítás

TŰZROMÁNC

Járási Ildikó és Elekes Gyula

tűzzománc kiállítása a kápolnásnyéki Halász-kastélyban

2023. április 15. – 2023. július 2.

Járási Ildikó

„A magyar tűzzománcművészet egyik kiemelkedő alakja, Járási Ildikó azt a misztériumot kutatja és mutatja meg művei sokaságában, amely nélkül – ahogy Rene Magritte fogalmaz – nem létezne a világ. Alkotásai egyszerre több dolognak a tanúbizonyságai: a mély, egyúttal a legnagyobb alázattal megélt mesterségbeli tudásának, az iparművészetben elvárható alapos és kifinomult technikai ismereteinek, ugyanakkor világteremtő szenvedélyének, sajátos művészi látásmódjának, azaz a tehetségnek. Zománcba álmodott Madonnái, szentjei, a szűkebb haza, a Zalai-dombság formái önálló világgá állnak össze: Járási Ildikónak saját valósága van… Az ő valósága a művészek által használt anyagok közül az egyik legidőtállóbb, a zománcba égetett eleven világ, amelynek megismerésével mindannyian sokkal gazdagabbak leszünk.” L. Simon László

 

„Az tetszett meg a tűzzománcban, hogy ebben a műfajban gyakorlatilag végtelen skálán mozoghat a művész. A széles repertoárból én a festőzománcozást választottam, az eljárás során a festéket rétegekben visszük fel és többször égetjük. Ezek a rétegek összeizzanak, amitől különleges, áttetsző színezetet kapnak az alkotások. Nagyon hálás vagyok a Jóistennek, hogy az utamat a tűzzománc felé vitte, amitől úgy érzem, igen sokat kaptam. Nemcsak azért, mert a képzőművészet egy látványos és különleges ága, hanem azért is, mert benne a tudást, az anyagot és a technikát rendkívül sokoldalúan lehet használni.” Járási Ildikó

Járási Ildikó Éva 1953-ban született Nagykanizsán. Családja hagyományos polgári családnak számított, a szülei, nagyszülei a kultúra és a művészetek iránt rendkívül fogékonyak voltak. Ildikó az első kiállításakor középiskolás volt, csupán 16 éves. 1975-ben diplomázott a Pécsi Tanárképző Főiskola földrajz-rajz tanári szakán, ezután Nagykanizsán tanított 16 éven keresztül. A főiskolán megismerkedett a grafika, a gobelin szövés, a kerámia és az olajfestés titkaival. A tűzzománccal is még főiskolás korában találkozott először, Lantos Ferenc festőművész-tanárán keresztül. Tanított általános és középiskolákban, szövő - és kerámia szakköröket vezetett. Bár több helyre hívták dolgozni, élni, ő mégis szülővárosához ragaszkodott, mivel családja az 1500-as évek óta ugyanazon helyen élt, és ő szívesen követte ezt a hagyományt. Ezer szállal kötődik Zalához és a szülővárosához. Ismeri és szereti az itt élő embereket.

1976 után minden évben részt vett közös kiállításokon és egyéni kiállításai is egyre szaporodtak. 1984-től kezdve, mint hivatásos művész önállóan dolgozik. Az Iparművészeti Vállalat szervezőmunkájának keretein belül tűzzománc képei eljutottak Európa számos országába. 1982-től tagja a Kecskeméti Nemzetközi Tűzzománc Művésztelepnek. Komoly fordulópont számára az 1986-os év, hiszen ebben az évben vett részt a Coburgi Nemzetközi Zománcbiennále Kiállítás-án, ahol kiemelt különdíjat nyert. 1986-tól tagja lett Németországban a Kunstverein Coburg Művészeti Egyesületnek, amely rendszeresen meghívja a közös bemutatókra. 1992 óta tagja a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének. Tagja a Magyar Ötvösművészek Társaságának és a Kanizsai Képző- és Iparművészek Egyesületnek. 1995-óta vezeti az Egry József Galériát Nagykanizsán, ahol kortárs alkotók munkáit mutatja be a helyi érdeklődő lakosságnak. 2012-ben készült el a gödöllői Szent István Egyetem Kollégiumában elhelyezett második nagy muráliája Reneszánsz emlék címmel. Munkásságának jelentős elemei nagyméretű, nemzetközi színvonalú, különleges technikájú tűzzománc alkotásai. Országosan is egyedülálló ritkaság és szakmai bravú két hatalmas méretű tűzzománc muráliája.

 


 

Elekes Gyula

"Pontosan értjük itt és ott a képeken megjelenő alakok, színes, égetett-festett allegóriák üzenetét: egy a nyelvünk, közös a szellemi örökség, s a vizuális formanyelv is összeköt bennünket. A tűzzománc nagyon régi iparművészeti módszer, s Elekes a legmagasabb szinten alkot e műfajban. Képei ősi technikával készülnek, az ősmagyar és a keresztény jelképek, legendák megjelenítésével idéznek a nézőben érzéseket, gondolatokat, ám a legmodernebb formanyelven. Alapvetően női arcok sejlenek ki a varázsos színekből, szentek, a régi paraszti világ asszonyai ismerhetők fel stilizáltan a néhol szürreális, olykor absztrakt, máskor alig jelzésszerű módon felbukkanó kompozíciókból. A szkíták, a csodaszarvas, Szűz Mária – ősi és Szent István óta gyakorolt keresztény hitünk összeolvadt lelkünkben az ezer év alatt, Elekes Gyula ezt is egyértelműsíti." L. Simon László

 

„Számomra nagyon fontos volt mindig a népem kultúrájának alapjai, jelentés rétegéi, azok fölfedezése, föltárása, üzenetté formálása, a mitológiánk, mítoszaink elemei, szerves kultúránk, a misztikánk, a kapcsolódási pontok más kultúrákhoz, valamint megélt kereszténységünk. Az alkotásnak közölnie kell, az alkotó üzenetet fogalmaz meg, ez akkor működik, ha gondolkodásra, továbbgondolásra készteti a nézőt, a szellemi síkra, a képzelet világába vezeti. Mindehhez a tűzzománc olyan kifejezési lehetőség, amely színben, formában majdnem korlátlan.” Elekes Gyula

Elekes Gyula 1960-ban született Székelyudvarhelyen. 1979-ben végzett a marosvásárhelyi Művészeti Líceum grafika szakán, tűzzománcozást német és spanyol magániskolákban – alkotóműhelyekben tanult. Volt rajztanár, reklámgrafikus egy szerszámgépgyárban, oktatott tűzzománcozást vendégtanárként Ausztriában, Németországban, Spanyolországban. Tűzzománcozást oktatott és jelenleg is rendszeresen oktat Székelyudvarhelyen, időszakosan La Corunaban és Bécsben. Andragógus és művelődésszervező végzettséggel is rendelkezik. Huszonegy évig vezetett egy művelődési központként működő művelődési házat, öt évig egy hivatásos színházat és néptáncegyüttest Székelyudvarhelyen.

A tűzzománccal 1980 óta ismerkedik, ez a folyamat a mai napig is tart. 

1990 és 2019 között évente meghívottja volt a Kecskeméti Nemzetközi Zománcművészeti Szimpozionnak. 1990 és 1994 között évente egy hónapot ösztöndíjasként alkothatott a kecskeméti Nemzetközi Zománcművészeti Alkotóműhelyben. Szakmai tudása gyarapításában nagy segítségére voltak Turi Endre festőművész és Pap Gábor művészettörténész.

10 évig alkotói ösztöndíjasa volt a budapesti Nemzeti Kulturális Alapnak.

1992, 1994, 2001 németországi, 1995, 1996, 1997, 1999, 2002, 2004, 2008 –ban spanyolországi alkotó tanulmányúton vett részt.

2011-től tagja a Magyar Zománcművészek Társaságának

2021-től tagja a Romániai Képzőművészeti Szövetségnek

 

„Az alkotó művész szellemi irányultsága lehet a rendszer élet és alkotási feltételeit elfogadó konformizmus vagy a nyilvánosságtól elvonuló, az újabb alkotási formákat, szemléleteket felvonultató irányzatok iránti érdeklődés.”

          

 

A tárlat megtekinthető a kastély nyitvatartási idejében:

csütörtöktől vasárnapig 10-18 óráig

2475 Kápolnásnyék, Deák Ferenc utca 10.

+36 21 292 0471
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

www.halaszkastely.hu