Időszaki kiállítás

PÉRELI ZSUZSA

„VILÁGBÓL VILÁGBA”

 KIS ÉLETMŰ-KIÁLLÍTÁS A KÁPOLNÁSNYÉKI HALÁSZ-KASTÉLYBAN

2022. március 27. – 2022. július 31.

„A szakmai klisé szerint a gobelin szinonimája Péreli Zsuzsa. Viszont Péreli szinonimája nem – nem csak – a gobelin, hiszen dolgozik ő más technikával is, és biztos, hogy más műfajban is ugyanilyen jeleset alkotott volna – vagy fog, ha kedve tartja.” – írta Frank János művészettörténész az 1987-es Műcsarnok-beli kiállítás előszavában.

A 2022 márciusában a kápolnásnyéki Halász-kastélyban nyíló és a nyár közepéig látogatható „Kis életmű-kiállítás” végig vezeti a látogatót Péreli Zsuzsa, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Munkácsy Mihály-díjas magyar képzőművész, kárpitművész, érdemes és kiváló művész szövött, művészi életrajzán.

Tanúi lehetünk egy több mint negyven éve tartó művészi pálya állomásainak. A művész kárpitjainak lelkünkhöz szóló világa segíti az embert elemelkedni az élet zaklatott hétköznapjaiból. Mint minden Péreli kiállítás, ez is egyfajta beavatás.

A korai művek mindig az emberre fókuszáltak. Szinte átéljük a képeken szereplők sorsát. (Asta Nielsen, Gyerekmadonna, Vőfély…) Később teljesen egyéni szimbolikával találkozhatunk az angyalok és a természet különös megfogalmazásán át. 

 'Ne féljetek!'

 

A művész szándéka szerint, aki végiglátogat ezen a kiállításon, az találkozhat a benne évtizedek során felmerülő kérdések „égi-földi” válaszaival.

Péreli, aki szinte kolostori magányban, akár egy éven keresztül is sző egy-egy kárpitot, szeretné a tárlatlátogatót elcsendesülésre, szemlélődésre, elmélyülésre sarkallni.  Aki vele tart ezen az utazáson, az talán közelebb kerülhet saját lelke egyensúlyban tartásához (Aequilibrium). A művész minden képe, még a legdrámaibb alkotás is az élet, a létezés szeretetéről beszél.

'Aequillibrium'

 

…művészete inkább szent, mint vallásos, inkább himnusz, mint ima, vagy ex voto… Mária és az Isten-gyermek különböző attitűdű ábrázolása…csodálatot ébreszt bennünk, és tisztelgünk egy ennyire kiteljesedett művészet és ennyire kommunikatív érzelem előtt.”  írta Michelle Giffault az Aubussoni Kárpit Múzeum igazgatója, Péreli Zsuzsa a Kogart Házban tartott kiállítása alkalmából megjelent album előszavában.

A tárlat megtekinthető:

2022. március 27. – 2022. július 31.

 „Nálam fel sem merülhetett, hogy más szője meg képeimet, mivel képzeletemben már kész a kárpit, amikor elkezdem szőni, ezért nem készítek színes tervet sem, csak egy kis ceruza-rajzocskát. Az a titok, hogy ez a kis rajz milyen metamorfózison megy át szövés közben, milyen lelkiállapotban vagyok, miért akarom, hogy a „világra jöjjön”, akkor válik nyilvánossá, mikor a gobelin elkészül.”

„Csak akkor kezdek szőni, ha már felrobban bennem, nyomaszt, vagy nem hagy békén a téma. Azért soha sem szövök, mert az „olyan szép”.”

„A kárpit a „nehéz-fegyverzet” műfaja, hónapokig tartó munkával, nemes anyagból készül, feltételezve, hogy sokáig fennmarad. Számomra lelkiismereti kérdés, hogy fontos dolgokról szóljon.”

„Minden újabb kiállítás megerősít abban, hogy érdemes ezt a műfajt az egyre vadabb rohanás századában művelni, hiszen láthatóan szűkség van a művészet e minőségére, a „visszalassításra”, hogy legyen időnk megfejteni, kik vagyunk.”

Péreli Zsuzsa

„Van egy égi és van egy földi gyökerünk is. Az Aranyfonál a szellemi világgal köt össze, a másik piros szál, a földi élettel. Test és szellem vagyunk, egyszerre. Halandók és halhatatlanok. Sárból és napsugárból vagyunk gyúrva.  Öregedő, szenvedő és múlandó testté vált szellemek vagyunk mind – és ugyanakkor halhatatlan lelkek is. Nézd meg az Angyal lehunyt szemű arcát. Ott van rajta a béke és a nyugalom. A lelki egyensúly. Mert tudja ezt a titkot.”

Müller Péter

„2002-ben Aubussonban a Gobelin Múzeum falán megláttam Péreli Zsuzsa legújabb alkotását, az Aequilibriumot. Azonnal megértettem, hol rontottam el. Egy pillanat volt csupán, míg rádöbbentem: sikeres, de egyoldalú életem hiányzó eleme az egyensúly. Meg kell teremtenem a harmóniát nemcsak a környezetemben, a Markók között, hanem a saját lelkemben is. Rájöttem, hogy az igazi egyensúly nem „vízszintesen”, hanem a szellemi célok és a földi érdekek között születik. „Ég” és „Föld” között. Földi célok, s égi távlatok között. Kakasszék horizontjától a markói táj szépségén át eljutottam Péreli egyensúlykereséséig. Kívánom, valamennyien tegyék meg ezt az utat lelkükben.”

Kovács Gábor, 2004