Időszaki kiállítás

HORVÁTH ÉVA MÓNIKA

TÖRÉKENY EGYENSÚLY

 „Számok és tények, ismétlődések, minél többször annál valószínűtlenebb"

Menyhárt Jenő

2022. augusztus 6. – 2022. november 6.

„A nyitott emberek számára kivételes lehetőséget ad Horváth Éva Mónika művészete, amelynek katartikus hatása úgy érvényesülhet, hogy átmossa a mindennapi élet fontos területeit s a megtisztult körben észrevehetővé válnak az életet karakterizáló mechanizmusok jellemzői.” Gulyás Gábor: Üres körből megtisztult lesz - Horváth Éva Mónika sorozata elé (részlet)

Horváth Éva Mónika festőművész, pasztell- és grafikusművész, a Magyar Festők Társaságának tagja. Tanulmányait a Magyar Képzőművészeti Főiskolán és az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán végezte, mesterei Nagy Gábor és Gerzson Pál. Már művészetének korai időszakában, 1999-2003-ig is készített színes olajfestményeket, s ezzel egyidőben absztrakt pasztellrajzokat is, az ember életére jellemző lelki-szellemi mozgásokat visszatükrözve. 2003-ban kiállítása nyílt a Francia Intézetben, s innentől nagyobb hangsúlyt kapott alkotásai során a művészi létezés erőteljes megmutatása, olykor a finom erotika, szerelem segítségével. 2012 óta készíti a tömeg sorozat darabjait, több kiállításon mutatta be ezeket, majd 2019-ben a Műcsarnokban egy nagyszabású tárlaton 56 darabbal és egy installációval szerepelt. A sorozat azóta is gyarapodik, jelenleg 120 darabnál tart. Ebből 62 70x100 centiméteres alkotás látható augusztus 6-tól a kápolnásnyéki Halász-kastélyban.

A művésznő vallomása szerint a festészet az egyik legszabadabb kifejezési mód, burjánzó és szivárványos szabadpiac, ahol minden megfér egymás mellett, úgy, hogy mindegyik igaz lehet, anélkül, hogy egymás rovására képviselnék az igazukat: „A 20. vagy 21. századi tömeg részei olyan egyének, akik számára már nincs közös keret: hiányzik a vallás, a morális, ideológiai, esztétikai egyetértés, az a bázis, ami a tömeg erejéből képes katarzist kiváltani. A 20. század első felének tömegdemonstrációi, a náci ünnepek szintén egy ilyen közös bázisra építettek, ezért is tudták fanatizálni a résztvevőket. Amikor a tömegekkel kezdtem foglalkozni, azt gondoltam, túlléptem az előző széria gondolkodásmódján. De most, nyolc évvel később úgy látom, hogy az a látásmód, az a véleményformálás, ahová mára eljutottam, mégiscsak hordoz egyfajta nőiességet. Ha hat képet együtt látnak, már leolvasható, hogy ezeket egy nő készítette. Ezek a képek intuícióval készülnek. A világ állapotában megérzett feszültség formálja őket.”

 

„Black Friday. Ezúttal a kapzsi bírvágy hordott össze bennünket valamely pláza műszaki osztályán. Minden egyed ellenség most, folyik a harc, ki mit tud olcsóbban megkaparintani. Ebben az egymást gyilkoló, taposó, tipró kavalkádban vagyunk egyek, a nyitásra várásban, a polcokhoz rohanásban, majd a türelmetlen sorban állásban a kasszánál. Egy másik festményen óriás hullámokat vet a tenger, testek zsúfolódnak: cunami lesz ez, vagy csak valamely felkapott és túlterhelt tengerpart hívogató varázsa? Tragédia készül, vagy csak önfeledt hullámfürdőzés? Temetési menet: koporsókat visznek sötét ruhás emberek, lassú a mozgás és méltóságteljes, egyek vagyunk most gyászban és siratásban. És özönlenek a képek: emitt zsúfolt kávéházak, amott karnevál, táncparkett, politikai gyűlés, netán szuronyok hada… tömeg, tömeg, tömeg mindenütt. Arcnélküli emberek. Csak fejek, kezek és lábak, egyforma organizmusok halmaza. Örvénylő struktúrák. Szép, tiszta színekkel, dominál a kék és aranysárga, csillogó applikációk, mintha csak aranypénz hullana mindenütt. Ez a mi életünk, hát hogyne szeretnénk! Társas lények vagyunk, testünket megannyi sejt építi el, miért ne olvadnánk össze a többiekkel? Maga a képsorozat is hatalmas halmaz, hasonló kompozíciók végeláthatatlan variációja, körülölel, elnyel, magába fogad.” Rockenbauer Zoltán: Tubifex-lét – Horváth Éva Mónika Tömeg-sorozatához (részlet)

 

 

 

A tárlat megtekinthető a kastély nyitvatartási idejében:

2022. augusztus 6. – 2022. november 6.
 Halász-kastély

2475 Kápolnásnyék, Deák Ferenc u. 10.
 +36 21 292 0471
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

www.halaszkastely.hu