RITKA AZ OLYAN MŰVÉSZCSALÁD, AMELYNEK TAGJAI EGYENRANGÚ MŰVEKET ALKOTTAK
Hétfőn megnyitották az „Egy család – három iskolateremtő művész – Feren¬czy Károly, Ferenczy Noémi, Ferenczy Béni” című kiállítást a kápolnásnyéki Halász-kastélyban.

A szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum gyűjteményéből kölcsönzött festmények, szobrok és gobelinek segítségével betekinthetünk egy ízig-vérig művészcsalád világlátásába. Vagy inkább többes számban kellett volna írnom, hiszen nem ugyanabban a műfajban alkottak: az apa festett, a gyermekei ebből a látásmódból kitörtek a térbe, egyikük szobrász lett, a másik textilt használt. Az apa a nagybányai művésztelep alapító tagja volt, lánya a hazai gobelinművészet első tanszékét vezette, fia kis túlzással megújította a magyar szobrászatot.

Kósa Lajos, a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője nyitotta meg a kiállítást, és elmondta, hogy ritkának számít az olyan művészcsalád, amelynek tagjai egyenrangú műveket alkottak. Arról is beszélt, hogy páratlanul sok műtárgy van a magyar múzeumok raktáraiban, de ezeket alig-alig láthatjuk, és kifejtett egy javaslatot, amely mindezt lehetővé tenné.

Gulyás Gábor, a kiállítás kurátora példátlannak tartja, hogy a Ferenczy család tagjai hétszer is kiállítottak a velencei biennálén, amely lényegében a világ legfontosabb képzőművészeti seregszemléje. Beszédében Kósa Lajosnak is válaszolt, amikor elmondta, hogy a magyar tulajdonban lévő műtárgyak 99 százaléka van raktárban, például a Nemzeti Galériában, amelynek több mint egymillió tételes gyűjteménye van, ebből mindössze nagyjából ezer látható kiállítva.

L. Simon László országgyűlési képviselő elmondta, hogy a kastély toronyszobájában megnyílt a Halász család történetéről szóló állandó kiállítás, amely a kastély történetét is bemutatja. Farkas Károly, Kápolnásnyék alpolgármestere egy – valaha a kastély bútorzatának részét képező - tálalószekrényt és egy ónémet tükröt ajánlott fel a kastélyt működtető Velencei-tavi Kistérségért Alapítványnak, ezeket az emlékszobában helyezték el. Beszédében felmerült Vörösmarty Mihály szülőházának felújítása is, amely az alapítvány tervei között szerepel. A kúriát körülvevő park tervei készek, az építészeti terv készül, a kormánynak pedig már elküldték a forrásigény megjelölésével az elképzeléseiket.

(forrás: Magyar Idők)