Kápolnásnyék - Május elejétől gyönyörű új kiállítást nyitottak a Dabasi-Halász-kastélyban.

És nem csak a Ferenczy-család tagjainak (Ferenczy Károly festőművész, valamint három művészgyermeke közül kettő, Ferenczy Noémi gobelinművész és Ferenczy Béni szobrászművész) munkáit kínálják azóta a látogatóknak Kápolnásnyéken: szintén május 1-jén nyílt meg a kastély egyik földszinti kis szobájában az épületről és egykori tulajdonosairól, történetükről egy nívós, dokumentumokban gazdag emlékszoba is.

A bő egy éve felújítva a köznek átadott kastély második nagyszabású tárlata pompás keresztmetszetet nyújt a Ferenczyek időtlen művészetéből. A szentendrei Ferenczy múzeumból érkezett válogatott kisgyűjtemény „Egy család – három iskolateremtő művész” címmel 2018. március 31-ig látható. Miután végignézzük a három, külön-külön is jól felismerhető stílusú művész külön termekben elhelyezett műveit, a végén óhatatlanul betévedünk (és egyébként az intézmény munkatársai erre fel is hívják figyelmünket!) az emlékszobába. Hasonló századelős hangulat, de más művészeti megfogalmazás éri meglepetésként a nézelődőt: itt korabeli fotók másolatával, gazdag szöveges információval mutatják be a kastélyt birtokló család élettörténetét, az építtető Magyary-Kossa Pétertől a további tulajdonosokon – Halász Lázár, Halász Gedeon, majd az ő fia, ifj. Halász Gedeonon – keresztül a második világháborús pusztulásig, s természetesen a 2000-es évekig magára várató újjászületésig. Utóbbi után ma egy kívül-belül újraépült és csodásan megszépült főépületet és előtte-mögötte ismét virágzó, illatos kastélykertet csodálhatunk meg. A munka természetesen nem áll meg, hiszen van még mit tenni: a főépülettel szemközt állva balszárnynak számító melléképületet hamarosan befejezik, a jobb oldalit pedig legalábbis elkezdték felújítani. A kastély mögötti parkrész szervesen kapcsolódik az épülethez, hangulatos, boltíves teraszt hoztak létre itt hamarosan kávézó nyílik, míg a jobb állapotú mellékszárnyban vendéglátásra alkalmas helyiségek lehetnek a későbbiekben.

Az emlékszoba kicsi ugyan, de mégis több látnivalót kínál, hosszasabb elidőzésre, böngészésre csábít. Ide helyezték a háborús pusztulásból megmaradt kevéske bútort, rá a képeket, fotókat. Egy bizakodó, mosolygós család néz a fotográfus masinájába 1930-ban még a boldognak mondható békeidőkben, már a gazdasági válság után. A családtagok – az utolsó tulajdonos, ifjabb Halász Gedeon és felesége, Elek Alexandrine, valamint három gyermekük és barátaik –  az akkoriban a kastély mögött lévő teniszpályán állnak, ütővel a kézben. A családi idill az átalakított kastélyban és a csodásan kibővített parkban 1944-ig tartott. Aztán jött a háború, az államosítás és a teljes lakatlanság. Ám a Halász-család emlékezete most is belakja a kastély termeit.

forrás: feol.hu/Kocsis Noémi