A népszerű Kastélymesék sikerét követően új programsorozat indul a Halász-kastélyban KastélyKoncert címmel. Hangulatos, könnyed nyáresti zenei élményre számíthat az, aki havonta akár két alkalommal is ellátogat a Halász-kastélyba, hogy élvezze a dallamos komolyzene és a közönségbarát jazz világát. Az első koncert az Alba Regia Szimfonikus Zenekarral június 1-én 20.00 órakor kezdődik.

1778-as párizsi utazása során ismerte meg Mozart a kor méltán leghíresebb zenei együttese, a mannheimi zenekar kiváló fúvósművészeit. A francia fővárosból írott levelei be is számolnak egy barátai számára készülő, négy szólistára és zenekarra szánt Sinfonia Concertante komponálásáról – ám a mű kézirata eltűnt. A 19. század elejéről fennmaradt másolat (amelyben az eredetileg tervezett fuvolát már klarinét helyettesíti) hitelessége így kérdéses: a kutatás álláspontja szerint mindazonáltal nem kizárható, hogy valóban tartalmaz Mozart-zenét.

Ugyanakkor nem vitás, hogy a kompozíció magas színvonalon képviseli a német-osztrák hagyományból oly jól ismert divertimento-hangvételt: a lassú tétel önfeledten boldog zenéje, vagy a finálé szellemes, a játékosok virtuozitására építő variációi elsőrangú szellemi élvezetet nyújtanak a hallgatóságnak.

A versenyművet követő szimfónia kapcsán már nincsenek kétségeink: az 1774 áprilisában keletkezett A-dúr szimfónia mérföldkő Mozart életművében intim hangvételével, érett mesterre valló erőteljes, magabiztos kidolgozásával.

A programot Grieg egyik legnépszerűbb műve, az Ibsen drámájához 1874–1876 között készült Peer Gynt-kísérőzene egyik önállóan is sokat játszott, melankolikus hangvételű tétele, Solveig dala teszi teljessé. A Sinfonia Concertante szólóit a zenekar művészei szólaltatják meg, Ács János vezényletével.

Janos Acs karmester 1979-ben debütált Genovában. Első amerikai fellépésére 1987-ben Denverben, a Colorado Operában került sor, ahol később hét éven át vezényelt. Olasz állampolgárként dolgozott Róma, Firenze és Velence operatársulataival. Repertoárján több mint 150 opera és zenekari mű található. Kiváló szakértője az olasz operajátszás tradícióinak. Eddigi pályafutása során dirigálta Bellini és Puccini valamennyi operáját, s a legnagyobb Verdi-műveket. Korunk olyan nagy énekeseivel dolgozott együtt, mint Luciano Pavarotti, Samuel Ramey, Raina Kabaivanska, Giuseppe Giacomini. Éveken keresztül a "Három Tenor" koncertjeinek állandó karmestere volt.

 

Szólisták:

Fóris István – oboa

Dávid József – klarinét

Harsányi Zsolt – fagott

Kovács Gergely – kürt

Vezényel:

Janos Acs

Műsor:

Mozart: Esz-dúr Sinfonia concertante (KAnh. 9/C14.01)

Mozart: A-dúr szimfónia (KV. 201)

Grieg: Peer Gynt – Soveig dala

 

Jegyek az alábbi linken és május 6-tól a kastélyban is vásárolhatók:

http://arso.jegy.hu/program/mozart-est-az-alba-regia-szimfonikus-zenekarral-92494