MŰVÉSZETKÖZELBEN

a festészet győri mesterei:

Cziráki Lajos és Tóvári Tóth István válogatott alkotásai magángyűjteményből a kápolnásnyéki Halász-kastélyban

A nagy sikerű Ferenczy-kiállítást követően május 5-én újra különleges gyűjteményt mutat be a kápolnásnyéki Halász-kastély. A WHB csoport és a Velencei-tavi Kistérségért alapítvány közös szervezésében létrejött tárlaton a világ gazdagításának és jobbításának szándékából fakadó Cziráki-lenyomatok, valamint a győri utcák és a Rába-part kalapos, pipás „tóváris“ alkotásai csodálhatók meg. A magángyűjtemény kavalkádja a transzcendens képzeletnek és a színtiszta realizmusnak. A Művészetközelben című kiállítás szeptember 28-ig látogatható.

Paár Attila, a West Hungária Bau Kft., a napjainkban már WHB Csoportként emlegetett építőipari nagyvállalat alapító-tulajdonosa a szó legnemesebb értelmében vett mecénás.   Magánemberként és cégvezetőként is elkötelezett híve a különböző művészeti ágaknak és általában a kultúrának, amelyet erejéhez mérten, aktívan támogat. A társadalmi felelősségvállalás jegyében egy rendkivül sikeres cég felelős vezetőjeként és műértő pártolóként olyan lokálisan kiemelkedő jelentőségű műveket karol fel, amelyek ritkán látható kuriózumok a műértő közönség számára. E tevékenyégének nagyszerű példája a két kiváló, huszadik századi, Győrhöz kötődő mester alkotásainak bemutatása.

Cziráki Lajos (1917– 2004)

Cziráki Lajos képei élettörvényének kifejezői. A világ gazdagításának, jobbításának szándékából fakadó lenyomatok. Mélyen átélt témák és nagy szakmai tudás jellemzi műveit. Kedvelt, tisztelt elődei (Giotto, Grünewald, Van Gogh, Breughel) művészettel kapcsolatos értékrendjét a XX. századi ember életérzésével gazdagította. A lelki finomságokra érzékeny, a szellemi kalandokra és a békére vágyó, a természetet csodálva szerető, a nőket mélységesen tisztelő, s mindenekelőtt: a transzcendens felé vonzódó személyiség munkái láthatóak ezen a kiállításon.

Tóvári Tóth István (1909-2004)

A Kisalföld festője, az ízig-vérig győri művész, Tóvári Tóth István nem tartozott semmilyen csoportuláshoz. Művészetét saját ügyének, felelősségének tekintette. Fontos volt számára a művészi szabadság, az új keresése, de közben mindig hű maradt az egykori mester, Rudnay Gyula által képviselt nemzeti hagyományokra épülő piktúrához. Erről így vallott:“Szerintem az a fontos, hogy mindig újat és mégis mindig ugyanazt!“ Munkásságát az élet szülte képek jellemzik, határozott, kemény ecsetvonások, a szemlélő arcába robbanó színek jelennek meg realista képein. Jellegzetes kalapos, pipás „tóváris“ alakja a győri utcák, a Rába-part üde színfoltja volt hosszú évtizedeken keresztül.

 

Halász-kastély

Cím: 2475 Kápolnásnyék, Deák Ferenc u. 10.

Telefon: +36 21 292 0471

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.