EN

Petőfi Sándor szobra (Pető Hunor alkotása)

Petőfi Sándor

Petőfi Sándor
1823. január 1-jén született, Petrovics István és Hrúz Mária gyermekeként. Eredeti családneve Petrovics, a Petőfi felvett költői név. Az ifjú Petőfi Kecs­keméten, Szabadszálláson, Sárszentlőrincen, Pes­ten, Aszódon, Selmecbá­nyán, Pápán tanult. Első megjelent verse A borozó, melyet 1942-ben az Athenaeum folyóirat adott közzé.  Tevékenykedett vándorszínészként és a Pesti Divatlap szerkesztőjeként is. János vitéz című műve 1845-ben jelent meg önálló kötetként.

1846-ban megismerkedett, majd 1847-ben (a lány apjának tiltakozása ellenére) házasságot kötött Szendrey Júliával. Fiuk, Zoltán 1848 decemberében született.

Az egyik legszebb költő-barátság is Petőfihez fűződik. 1847-ben, a Toldi megjelenése után verses költői levéllel, episztolával köszöntötte Arany Jánost, akivel ezután barátságot kötöttek, s Tompa Mihállyal együtt ők hárman váltak a népi-nemzeti irányzat legfőbb képviselőivé.

Petőfi fölvállalta a forradalom és szabadságharc költőjének szerepét: élete, költészete is összefügg a történelmi eseményekkel. Tagja volt a Tízek Társaságának, s az 1848. március 15-ei események egyik vezéralakjaként is tisztelhetjük. Nemzeti dal című verse a 12 pont (Mit kíván a magyar nemzet?) mellett a szabad sajtó első termékeként került kinyomtatásra. 1848 őszétől már részt vett a szabadságharcban, majd 1849 elejétől Bem tábornok seregében szolgált.

1849. július 31-én Segesvár közelében, Fehéregyháza határánál tűnt el.

Az alkotóról

Pető Hunor Munkácsy-díjas képzőművész, szobrász Baróton született 1968-ban. Tanulmányait 1990-95-ig a Magyar Képzőművészeti Főiskolán szobrász szakon folytatta Jovánovics György tanítványaként. 1995-2000 között Derkovits-ösztöndíjasként, majd Bonn város és a Római Magyar Akadémia ösztöndíjasaként tevékenykedett.

Műveit eltérő technikákkal, különböző anyagokból készíti, felhasználva a grafika és festészet eszköztárát is. 1993-ban rendezte első egyéni kiállítását, s azóta több jelentős helyszínen (Ernst Múzeum, Műcsarnok, MAMŰ Galéria) is szerepelt egyéni és csoportos tárlatokon. Kápolnásnyéken több alkotása is megtekinthető a Halász-kastély és a Vörösmarty Emlékház parkjában.