EN

Trianon, 1920-2020. (Pogány Gábor Benő alkotása)

1920. június 4-én a Magyar Királyság ezeréves területének mintegy kétharmadát elcsatolták. A Trianon előtti Magyarország több mint 18 milliós lakossága 7,6 millió főre esett vissza, és az elcsatolt területekkel együtt mintegy három és fél millió magyar ajkú ember került határainkon kívülre. Az Országgyűlés 2010. évi 45. törvénye rendelkezik a Nemzeti Összetartozás melletti tanúságtételről: „a több állam fennhatósága alá vetett magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek, amelynek államhatárok feletti összetartozása valóság, és a magyarok önazonosságának meghatározó eleme.

Ennek szellemében, a trianoni békediktátum aláírásának 100. évfordulójára készült a dombormű. Az évszámok (1920, 2020) körül és között a kerek évforduló nulláiból képezett láncfonat mintegy összekapcsolja a két kort, a nagy háború utáni magyarságot, s napjaink hazafijait. Ugyanakkor a töredékként megjelenő láncszemek emlékeztetnek a történelmi Magyarország feldarabolásának szívet tépő történetére is. A nemzeti összetartozás jelképe a lánc: a nehézségekben s örömökben is kapocs határon inneni és túli magyarok között; kapocs az elődök, a jelen s az utókor között. Jelképezi, hogy minden magát magyarnak valló személy része az egységes magyar nemzetnek, éljen akár a mai országhatárokon belül, akár azokon túl.

A fagyálló kerámiából készült alkotás bronzból készült „domborműtestvére” Szolnokon, az Országzászló mellett található.

Az alkotóról

Pogány Gábor Benő 1962-ben született Szolnokon. Művészeti tanulmányait a Budapesti Képző- és Iparművészeti Szakközépiskolában, majd a Magyar Képzőművészeti Főiskolán, szobrász szakon végezte. 1986 óta tagja a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének és a Magyar Képzőművészek Szövetségének, 2002-től a Szolnoki Művészeti Egyesület alelnöke, majd 2005-től elnöke. Több nemzetközi tanulmányúton vett részt. Munkái megtalálhatók magán-és közgyűjteményekben Magyarországon és külföldön; Európában több mint ötven köztéri alkotása látható.  Rendszeres részvevője hazai és nemzetközi művésztelepeknek. Több jelentős díj tulajdonosa, 2019-ben Munkácsy Mihály-díjat kapott.