EN

Szőlészet ünnepe

A természet idén is csodás évjárattal ajándékozza meg a borkedvelőket – vetítette előre szakmai előadásában a Szőlészet ünnepén a szakember. Volt sok napsütés és csapadék is, amelynek eredménye remélhetőleg a következő megyei borversenyen már látszódni fog. Ezúttal azonban még a korábbi kamarai megmérettetés eredményeit ünnepelték a megye borászai a kápolnásnyéki Halász-kastélyban. Ahol szoboravatással kezdték a napot.

Egy kétszáz éves kovácsoltvas kereszt ihlette L. Simon László szervezőt arra, hogy a Fejér megyei borász-élet elkötelezett támogatójaként és résztvevőjeként felállíttassa azt az emlékművet, amelynek otthona – a kápolnásnyéki Halász-kastély – mostantól minden esztendőben a legjobb megyei borok ünnepének helyszíne is lehet. De kezdjük az elején: az országgyűlési képviselő egy régiségvásáron látta meg a cirádás keresztet, amely az alapja, pontosabban teteje lett annak a szobornak, amelynek elkészítésére a kápolnásnyéki Richter Ferenc szobrászművészt kérte fel. A szobrot – egy szőlőindákkal átölelt oszlopot, tetején a kereszttel – szombaton avatta fel a kastély parkjában, Győrffy Balázs országgyűlési képviselő társa, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke segédletével. Az eseményt hagyományteremtő célzattal rendezte meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Fejér megyei szervezete és a Velencei-tavi Kistérségi Alapítvány, mégpedig azért, hogy díjazza annak a megyei kamarai borversenynek az 56 résztvevőjét, akik között pezsgőgyártókat és borkészítőket is találhatunk. Ez alkalommal tíz aranyérmest, valamint több ezüst és bronzérmest köszöntöttek a díjátadón, amelyen a legjobbak a most felavatott szobor kicsinyített mását kapták emlékül, melyet Győri Ilona keramikus készített.

Az eseményen a szakemberek előadásokat is meghallgathattak – mielőtt megkóstolták volna egymás versenyeztetett borászati alkotásait. Mészáros Kálmán, a Nébih Borászati és Alkoholos Italok Igazgatóságának vezetője arról beszélt, előzetesen mi várható az idei évjárattól. – A 2018-as év februárjában, márciusában arról beszéltünk, hogy el fog fagyni a szőlő a nagy hideg miatt. Mindenki várt. Ezzel ellentétben a rügyek nem fagytak el, sőt, a hirtelen beindult vegetáció és a nagy meleg miatt szinte a második permetezéssel kezdtünk – emlékezett vissza az év elejére a szakember. Idén 20 százalékkal több termés érett, a szőlőtermesztési munkásokból azonban nem lett több – a szakemberhiány tehát a tőkék mellett is éreztette hatását. Az előadásból kiderült: a nagy meleg után jó volt a virágzás, a folyamatos meleg miatt pedig optimális feltételek alakultak ki ahhoz, hogy jó termésalap képződjön. Amelyet még a Medárdkor érkezett negyvennapos eső sem tudott elmosni. A sok fürt a jó termés ígéretét hordozta magában, amelynek reményét kezdik visszaigazolni a két-három héttel korábban szüretelt korai fajták minőségi eredményei. Persze a borászok félelmei még nem múlhattak el, ott vannak még a közepes és késői fajták, melyek kapcsán továbbra is van min izgulni. – Az első borok azonban készen vannak, büszkén állíthatjuk, hogy az idei év megint szép lett – fejezte be előadását a szakember.

Forrás: feol.hu