LEZÁRULT A VÖRÖSMARTY-EMLÉKÉV KERETÉBEN MEGHIRDETETT VÖRÖSMARTY RAJZPÁLYÁZAT

220 éve született Vörösmarty Mihály, a Szózat költője. Tiszteletére 2020 Vörösmarty-emlékév, amelynek keretében a megújult Vörösmarty Emlékház az emlékévet szervező Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskolával közösen országos rajzpályázatot hirdetett „Vörösmarty 220” címmel.

Két korosztályi kategóriában vártak olyan pályaműveket, amelyek ábrázolhatták magát a költőt, bármely Vörösmarty mű témavilágának feldolgozását, vagy az Emlékházat. Kiemelt kérés volt, hogy az alkotás fejezze ki, az alkotó mit lát benne értékesnek, különlegesnek és megmutatásra méltónak. Nagyszerű munkák érkeztek, amelynek zsűrizése november 13-án a kápolnásnyéki Halász-kastélyban zajlott le.

A rangos zsűri tagjai Pető Hunor Munkácsy-díjas képzőművész, Pintér Balázs szobrászművész, Pogány Gábor Benő Munkácsy-díjas szobrászművész és Szegedi Csaba festőművész volt. Rodics Eszter, a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola elnöke elmondta: a vírushelyzet okozta nehézségek ellenére közel száz, szebbnél-szebb pályamunka érkezett, amelyek rendkívüli kreativitásról és tehetségről tanúskodtak.

„Meggyőződésem, hogy az emlékév szervezése során az alkotó, a művész, akiről megemlékezünk az év során, múzsaként kell, hogy hasson ránk. Ez alatt azt értem, hogy a személyiségét, a tehetségét, és műveinek üzenetét úgy kell újrafogalmazni, hogy minél többekhez eljuttathassuk azt. A fiatalabb generációkhoz különösen is, mégpedig oly módon, hogy ne „csak” az fogalmazódjon meg bennük, hogy milyen nagyszerű, hogy Vörösmarty Mihály a magyar irodalomtörténetet és kultúrát gazdagította, hanem ismerjék fel, hogy mi az, amit ma az ő életművéből, gondolataiból újrahasznosíthatnak. A rajzpályázatra beküldött alkotások visszaigazolták törekvéseinket: a mai fiatalokat is megérintette Vörösmarty világa, és ezt nagy öröm és büszkeség látni.”

A pandémia okozta megszorítások miatt a költő születésnapjára, december 1-re tervezett ünnepélyes díjátadót csak online formában tudják lebonyolítani a szervezők, és egyelőre – a múzeumok bezárása miatt – virtuális kiállítás keretében tekinthetik majd meg az alkotásokat az érdeklődők a Vörösmarty-emlékház honlapján.