A VÖRÖSMARTY-VERSÜNNEP ZSŰRIJE KIHIRDETTE A NYERTESEKET

Az alábbi linket megtekinthető a Vörösmarty Versünnep döntőjéről készült összefoglaló:
https://www.youtube.com/watch?v=VktexVAeiwk

 Március 5-én lezajlott a Vörösmarty-versünnep döntője. A Vörösmarty-emlékév kiemelet kezdeményezése volt a szavalóverseny, amelyre nagy számban, még az országhatárokon túlról is jelentkeztek a lelkes versmondók. A döntőnek a kápolnásnyéki Halász-kastély adott otthon, ahol a hattagú zsűri értékelte a továbbra is online térben, élő kapcsolásban elhangzott szavalatokat, és nehezen bár, de eredményt is hirdetett.

A döntő résztvevőit L. Simon László országgyűlési képviselő, a zsűri elnöke köszöntötte. A különleges eseményen kitüntető oklevelet vehetett át a kápolnásnyéki Vörösmarty Mihály Általános Iskola és Gimnázium igazgatója, Valkai Lénárd, ebből az intézményből nevezett ugyanis a legtöbb diák a versenyre. A döntő alkalmával adták át a zsűri által alapított és odaítélt Csongor- és Tünde-díjakat Kopcsa Biankának és Faller Marcellnek az elődöntőre beküldött elbűvölő versmondásukért.

 A döntő során két alkalommal mutathatták meg tehetségüket az ifjú versmondók: először a kötelező (Hymnus és A vén cigány), majd a szabadon választott Vörösmarty költeményt kellett elmondaniuk. Technikai szempontból is tökéletesen sikerült a lebonyolítás. A zsűrinek ismét nagyon nehéz feladata volt: a fiatalok nagyon komolyan vették a felkészülést, megható és felemelő pillanatokat élhetett át a hallgatóság. A járványhelyzet ellenére a fiatalok mindent megtettek annak érdekében, hogy előadásuk minden szempontból kitűnő legyen. A szervezők éppen ezért a döntő szerkesztett felvételét nyilvánossá teszik a Vörösmarty-emlékév médiafelületein, ahogy a döntő eredményét is.

A zsűri döntése alapján a következő végeredmény született:

 

A zsűri tagjai:

L.Simon László
író, országgyűlési képviselő

Bakonyi István
irodalomtörténész, író

Bobory Zoltán
költő, a Vörösmarty Társaság elnöke

Kelemen István
színművész, a Csajághy Laura Színpad igazgatója

Lutter Imre
a Magyar Versmondók Egyesületének ügyvezető elnöke - előadóművész, újságíró

Rodics Eszter
a Halász-kastély igazgatója, a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola elnöke