EN

„Átröpűlök hosszában hazámon” - Petőfi Sándor vándorkiállítás

„Átröpűlök hosszában hazámon” vándorkiállítás Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából 2022. november 27-28. 8.00-16.00 óra között a kápolnásnyéki Halász-kastély parkjában.

A Petőfi-emlékév alkalmából készült múzeum-busz a haladás, sebesség, út, utazás fogalmaiból indul ki, és egyedi megközelítésből, aktuális kutatásokra alapozva mutatja be Petőfi karakterét, életművének ismert darabjait. A kiállítás címét adó mottó a Dalaim című vers részlete, nemcsak Petőfi utazás iránti szenvedélyét és költői ambícióit fejezi ki, de utal a tárlat nem mindennapi jellegére is.

A kiállítás gerincét tíz kiemelt gyűjteményi darab alkotja, mely a képzeletbeli utazás egy-egy állomását jelzi: ilyen az édesapa Petrovics István mészárosbárdja, a Szendrey Júliától kapott gyöngyhímzéses pénztárca, vagy éppen egy biliárddákó, amelyet Petőfi a törzshelyén, a Pilvax kávéházban használhatott. Minden relikviához tartozik egy-egy kiemelt vers, valamint számos idézet, kézirat, művészeti alkotás és irodalomtörténeti érdekesség, amelyek együttesen egy-egy meghatározó élethelyzetet vagy témakört tárgyalva mutatják be a költő életének legfontosabb állomásait.

Ezek a változatos módon elrejtett tartalmak önálló felfedezésre, kutatásra ösztönzik a látogatót, több érzékszervet is bevonva a tapasztalatszerzésbe. A kiállítás egységei önmagukban is értelmezhető, zárt egységeket alkotnak, amelyeket többféle narratívába fűznek össze a látogatókat és Petőfit egyaránt megszólító kérdések, az Úti jegyzetek Patkós Márton színművész által megszólaltatott sorai és a János vitéz fordulatai.

A tárlat ingyenesen látogatható, iskolai csoportok számára is tökéletes program, amelyre előzetes bejelentkezés szükséges az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen.