Petőfi 200 tablókiállítást nyitottunk

Ma délelőtt "Átröpűlök hosszában hazámon" címmel tablókiállítást nyitottunk a Halász-kastélynál. 

A Petőfi200 buszban berendezett kiállítás koncepcióját adaptáló tablókiállítás az irodalmi fősodorban mindössze öt évet eltöltő, dinamizmusáról ismert alkotó karakterét és életművének kiemelkedő darabjait mutatja be. Nem elsősorban az életrajz, sokkal inkább az alkotói attitűdöt meghatározó döntések, helyzetek mentén ismerhetik meg a látogatók Petőfi Sándort.

Tíz Petőfi-relikvia és tíz Petőfi-vers képezi a kiállítás gerincét. A tárgyak az alkotó életét meghatározó „keresztutakat”, kapcsolatokat idézik meg – elindulva a költő első nyilvános arcképétől az 1847-es Petőfi összes költeményei című kötetig -, amelyekhez egyrészt irodalomtörténeti érdekességek, portrék, kéziratok, idézetek kapcsolódnak, másrészt felidéznek tíz jól ismert, kiemelkedő Petőfi-verset is. A tematikai csomópontok örökérvényű problémák felől közelíti meg Petőfi Sándor alkotói életútját, így kapcsolódva a látogató személyes élethelyzeteihez, problémáihoz is.

A kiállítás munkanapokon 8-16 óráig, 2023. március 1-ig tekinthető meg a kápolnásnyéki Halász-kastélynál (2475 Kápolnásnyék, Deák Ferenc utca 10.).

Megjelent cikkek, felvételek:

feol.hu

fehervartv.hu

youtube.com