Bory Jenőről készült domborművet avattak Kápolnásnyéken

 Újabb alkotással bővült a Fejér megyei közéleti panteon.

Születésének 140. évfordulóján egy Bory Jenőről készült dombormű került ki vasárnap a Halász-kastély kerítésére. Két éve született meg annak a küldetésnek az ötlete, hogy egy emlékfalon kapjanak helyet Fejér megye jeles személyiségei. Vasárnap L. Simon László országgyűlési képviselő, dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere, dr. Kazai Viktor, a Velencei-tavi Kistérségért Alapítvány kuratóriumi elnöke és Pintér Balázs szobrászművész a Bory-család képviselőinek jelenlétében avatták fel a Mesterről készült alkotást. 


A kápolnásnyéki Halász-kastély kerítése – főleg a második világháború idején – sok viszontagságot megélt, ez választotta el az ellenséges csapatokat egymástól a térségben zajlott közelharcok idején. Az épület felújításával új korszak kezdődött: kiállításoknak, rendezvénynek ad otthont a kastély, a kerítés pedig egy emlékfal lett.

„Egyfajta irodalmi zarándokhellyé sikerült tennünk Gárdonyi Géza szülőházát a falra felkerült domborművekkel, illetve elkészült a Fejér megyei irodalmi olvasókönyv, ami bemutatja a gyerekeknek a Fejér megyéhez kötődő írókat és költőket. Ennek mintájára itt, a kápolnásnyéki Halász-kastély kerítésének a falán pedig egy Fejér megyei közéleti panteont hozunk létre, olyan emberek emléke előtt tisztelegve, akik a megye és az ország kulturális, történelmi, tudományos életéhez sokat tettek hozzá.” - emelte ki köszöntőjében L. Simon László országgyűlési képviselő.

Fekete János író, Fejér megye egykori főjegyzője, Prohászka Ottokár püspök és Sipos Gyula, a Magyar Királyi 17. Honvéd Gyalogezred parancsnoka után vasárnap immár a negyedik alkotást avatták a Halász-kastély kerítésén. Bory Jenőről – születésének 140. évfordulójára - Pintér Balázs szobrászművész készítette a nagyon kifejező, a jelenlévő családtagok szerint is a Mester jellegzetes vonásait megörökítő domborművet.


Székesfehérvár ezer szállal kötődik a Velencei-tóhoz, és a tókörnyék is a városhoz. Emiatt is üdvözölte az emlékfal küldetését dr. Cser-Palkovics András. A polgármester emellett felidézte Bory Jenő tevékeny alkotói életpályáját és a Bory-vár megépítését, amelyet a leszármazottak értőn ápolnak és őriznek.

„Székesfehérvárra sok jelzőt tudunk említeni, ami egy több mint ezeréves város esetében ez így is van rendjén. Számos jeles személyiség alkotott a városhoz kötődően, éppen ezért ebben önálló fejezetet kapni nagyon nehéz – Bory Jenőnek mégis sikerült. Róla önálló fejezetben kell megemlékeznünk, amikor Székesfehérvárról beszélünk. A városban járva számos emléket láthatunk tőle, a legkiemelkedőbb pedig a Bory-vár, ami az emberi kapcsolatok fontosságát mutatja, és ami a város egyik jelképe.” - mondta el dr. Cser-Palkovics András, aki az egykor Szarajevóban állt Bory-alkotás kapcsán azt is bejelentette, hogy egy ottani nagykövetségi megkeresés érkezett a szobor esetleges helyreállítása kapcsán.

L. Simon László országgyűlési képviselő, dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere, dr. Kazai Viktor, a Velencei-tavi Kistérségért Alapítvány kuratóriumi elnöke és Pintér Balázs szobrászművész a Bory-család képviselőinek jelenlétében avatták a Mesterről készült domborművet.