Időszaki kiállítás

SZUBJEKTÍV FEJÉR 2.0

VÁLOGATÁS FEJÉR MEGYEI KORTÁRS MŰVÉSZEK ALKOTÁSAIBÓL

2019 decemberében a kápolnásnyéki Halász-kastélyban nyílt az első Fejér megyei művészeket bemutató kiállítás, amelynek kurátora, L. Simon László már akkor egyértelművé tette, hogy egy kiállítássorozat első állomása a tárlat. Az új év kezdetén újra Fejér megyei alkotók munkáival telnek meg a kastély termei. Ezúttal Bondor CsillaVerebics Ágnes és Kati, valamint Várnai Gyula munkáit tekintheti meg a nagyközönség.

BONDOR CSILLA

„A természet számomra energia és boldogságforrás, egyfajta panteisztikus templom, meditációs helyszín, ahol minden egyszerűvé és érthetővé válik, eltűnnek a kérdések, szorongások, a gondolatok, személyiségem feloldódik a végtelenben, és végre teljesen a jelenben tudok lenni.”

2002-ben vettek fel a Képzőművészeti Egyetem képgrafika szakára, ahol 2017-ben diplomáztam.  Viszont közben szobrász férjemnek köszönhetően kerültem egy szobrász művésztelepre, ahol ráleltem a deszkára. Egyszerűen csak ki volt rakva egy darab deszka, és én abba beleláttam egy tájképet. Elkezdtem tussal felrajzolni, majd belekarcoltam és belefaragtam. Az volt az első ilyen típusú képem. Ebből készült pár, majd megláttam szüleimnél egy szép kis dézsát. Először csak meg akartam festeni, de akkor már ki is vágtam. Itt kezdődött a perspektivikus irány, a faanyag vágása, formálása, amit mai napig tartok.

Lassan 20 éve dolgozom fenyődeszkával, mely művészetem fő vonala, emellett tematikus kiállításaimon készítettem light-boxokat, installációkat, festettem bontott ablakokra és használtam video vetítést is, melyeket sokszor maga a kiállítótér is alakított. Témáim többnyire személyesek, egyben szimbolikusak is, mint a pszichológiában az álomképek. Az itt látható munkáim mindegyike használt deszkából készült s közös bennük a természet inspirációja és a fa szeretete, úgy, mint élőlény és mint organikus anyag.

 

 

VEREBICS ÁGNES

„Főleg az emberi test felnagyított részletei érdekelnek leginkább az arcok, különböző testrészletek a testi fragmentumok sokasága. Töredékes testképek a nemiség és az erőszak által veszélyeztetett emberi alak drámáját hordozzák.  Izgat a horror, de sosem közvetlen formában próbálom megjeleníteni.”

Verebics Ágnes festő vagyok. 2006-ban végeztem a Magyar Képzőművészeti Egyetem Festő szakán, azóta aktívan tevékenykedem a szakmában. Számos hazai és külföldi kiállításon vettem részt.

A műtárgyat, függetlenül attól, milyen médiumban ölt testet, művészetként ismerve lehetőségünk nyílik arra, hogy bepillantást nyerhessünk összefüggések és viszonyok rejtettebb szerkezetébe. Eddigi pályámon többféle hordozóra, különböző médiumokkal alkottam, ez attól függ, hogy az adott témát éppen miként tudom legkifejezőbben, legátütőbben létrehozni. 

A festészet mellett már évek óta foglalkozom fotó alapú transzparens munkák létrehozásával. Műanyag fóliákkal, üvegekkel, alumínium fóliával és egyéb transzparens anyagokkal folyamatosan kísérletezek. Több layer egymásra helyezése ezen formák, képzettársítások direkt vagy véletlenszerű találkozása izgalmas érzéki csalódást tud okozni, és az ezzel való kísérletezés folyamatosan új kérdéseket vet fel számomra.

Visszatérő témám, médiumom a saját test illetve arc, de ez nem feltétlenül nőművészeti, gender megközelítésű testkép, inkább valami megfoghatatlan, határtalan, összemosódott férfi-női, ember-állat testek, metamorfózisai.

 

 

 

VEREBICS KATI

“Sokszor naplószerűen festem ki és rajzolom a bennem zajló történéseket, legyen ez akár egy pszichologizáló portré, vagy egy közeli kontextusba helyezett testkivágat, vagy a helyek, amelyeken járok. A figuratív megfogalmazás érdekel leginkább.”

A Magyar Képzőművészeti Egyetem grafika szakán kezdetem tanulmányaim, majd végül festő szakon végeztem Klimó Károly osztályában 2005-ben.

Néhány meghatározó gondolat, miért is váltam képzőművésszé... Szüleim Dégen folytattak kulturális tevékenységet, a Festetics-kastélyban, és egy különös történetű épületben, a Holland-házban szerveztek kiállításokat kortárs, kiemelkedő alkotók számára a kilencvenes és kétezres években, édesapám polgármesteri ideje alatt. Ez a környezet és rajztanár édesanyám meghatározónak bizonyultak a továbbiakat tekintve.

Jelenleg Budapesten és Kairóban élek, dolgozom. Szintén képzőművész férjem és kislányunk, valamint a kettős környezet nagyon inspirálóan hat a munkáimra. 2018-tól megjelentek képeimen archeologikus elemek, amelyek összekötik a múltat és a jelent egy szubjektív látásmódon keresztül...

A képzőművészeti tevékenységen túl, művészettörténeti előadásokat tartottam magyar és angol nyelven, vezettem workshopokat, művésztelepet minden korosztálynak Magyarországon és külföldön. Magam is gyakran résztvevője vagyok művésztelepeknek, ami minden alkalommal inspiratívan hat művészeti munkásságomra.

 

 

 

VÁRNAI GYULA

„A valóság attól függõen más és más, hogy megfigyeljük-e vagy sem. Rácsodálkoztam erre a heisenbergi tételre: a dolgokat nem tudjuk úgy megfigyelni, hogy magunk, mint tanulmányozó eszköz ne befolyásoljuk azt. Tehát nincs objektív észlelés. Nagyon izgalmas úgy élni, hogy az ember szinte semmit nem csinál, csak létezik, megfigyel, és ez maga alakítja a világot.”

1956-ban születtem Kazincbarcikán, jelenleg Dunaújvárosban élek és dolgozom. Munkásságom a magyar neokonceptuális művészethez kötődik, amely az 1990-es években került előtérbe. Matematikával, fizikával és zenével is foglalkoztam. Munkáim a művészi és a hétköznapi finom határvonalán navigálnak, mindennapi anyagok felhasználásával költői tárgyösszeállításokat készítek.

Leginkább nagyszabású installációim, masszív tárgy-kollázsaim jellemeznek, amelyeket elsősorban különböző használati tárgyakból készítek.  Konceptualitás, költőiség és akkurátus eszkábálás egyszerre jellemzi tárgyegyütteseimet. Munkáimat széles körben mutatták be kiállításokon Európa-szerte és az Egyesült Államokban. A közelmúltban Budapesten, Párizsban, Isztambulban és Kölnben rendeztek egyéni és csoportos kiállításokat alkotásaimból. 2017-ben az 57. Velencei Képzőművészeti Biennále Magyar Pavilonjában állítottam ki.

 

 

A kiállítás március 20-ig hétfő kivételével 10.00-16.00 óráig látogatható.