EN

A szabadságharc hősei - Petőfi Sándor és Schweidel József emlékezete a kápolnásnyéki Halász-kastélyban

2022.10.08. SZOMBAT 15.00

Immár hagyomány, hogy az Aradi Vértanúk Emléknapja alkalmából a Halász-kastélyban is megemlékeznek a család hős vértanú tagjáról, Schweidel Józsefről, tudniillik lánya Schweidel Anna volt egy időben a kastély úrnője.

A családi keresztnél koszorúzással és mécsesgyújtással tisztelgünk emléke előtt, majd a kastélyban idézzük fel tiszteletre méltó életét és halálát. A megemlékezést követően a Petőfi-emlékév alkalmából Turek Miklós versszínházi előadása idézi meg a forradalom és szabadságharc lánglelkű hősét.

Mindent megkapott, hogy nagy költő lehessen: tehetséget, történelmet, sorsot. Huszonhat évet élt, s világirodalmi rangú s méretű életmű maradt utána: egy olyan filozófiai magasságokban, mélységekben gondolkodó fiatalember portréja az előadás, aki költészetével megváltoztatta a magyar irodalmat, sőt kultúrát, aki rövid pályafutása alatt több életnyi gondolatot vetett papírra. Szerelme mindig lángolt, hol egy kisleányért, hol a hazáért, de soha nem lankadt. Hazáját rendületlenül szerette, és e szeretetből adódóan sokat bírálta tehetetlenségéért. Az előadás kísérlet és meglepően időszerű próbálkozás Petőfi örökké aktuális szavainak újjáélesztésére.

A rendezvény kastélybelépővel látogatható.