EN

ŐSZKÖSZÖNTŐ KASTÉLYÜNNEP

2023.10.07. 16.00

Megemlékezés az aradi vértanúk emléknapja alkalmából és felolvasószínházi előadás.

Immár hagyomány, hogy az aradi vértanúk emléknapja alkalmából a Halász-kastélyban is megemlékeznek a család hős vértanú tagjáról, Schweidel Józsefről, tudniillik lánya Schweidel Anna volt egy időben a kastély úrnője. A családi keresztnél koszorúzással és mécsesgyújtással tisztelgünk emléke előtt, majd a kastélyban idézzük fel tiszteletre méltó életét és halálát a dédunokák részvételével.

Megemlékezik és mesél:

KIRTSCH ANNAMÁRIA, Schweidel József dédunokája

A megemlékezést követően a Magyar Batthyány Alapítvány jóvoltából felolvasószínházi előadás idézi meg BATTHYÁNNÉ ZICHY ANTÓNIA életét.

Az első magyar miniszterelnök feleségének, Zichy Antóniának jelentős szerepe volt abban, hogy férje a reformkor meghatározó alakjává vált. Antónia – vagy ahogy társaságban nevezték: Tony – népszerű volt a politizáló főnemesek világában, ő ösztönözte férje közéleti szerepvállalását is. A pozsonyi országgyűlés után megalakult Ellenzéki Párt 10 pontos tervezetben megfogalmazta, hogy fontos a nők bevonása a nemzeti megújulásba, és ezt a gyakorlatban is próbálták megvalósítani – ebben a két Zichy grófnőnek, Antóniának és testvérének, Karolinának nagy szerepe volt. Ügyes „háttérpolitikusként” mindketten sok hívet toboroztak az ellenzéknek. Nem véletlen, hogy az arisztokratákat nem kedvelő Petőfi Sándor egy versében a hon hű leányainak és tündérvirágoknak nevezte a Zichy-nővéreket.

A rendezvény 1500 forintos kastélybelépővel látogatható.